nieuws

11e Gebroeders van Limburg Festival

 Het 11e Gebroeders van Limburg Festival 2015

l
Van 29 tot en met 30 augustus 2015 is er rond het Valkhof in Nijmegen weer het Gebroeders van Limburg Festival. Het thema dit jaar is Ambachten. Hoe werden in de middeleeuwen spullen gemaakt en leerden ? Gingen ze naar school? Hoe leerden de drie gebroeders Van Limburg hun kunstenaarsvak? Daarom staat een smid op de poster.

Gebroeders van Limburg dag 
Het Gebroeders van Limburg Festival is dit jaar in laatste week van de zomervakantie en is der dus geen scholendag. Kinderen kunnen die week wel naar bouwdorpen in Nijmegen Hutten bouwen, spelletjes doen en workshops. In ieder geval 4 bouwdorpen Brakkestein, Hazekamp, Groesbeek en Hees hebben beloofd het thema van het Bouwdorp Middeleeuwen te doen dit jaar. Daar kan je een hutbowuen in middeleeuwse stijl. 

Op twee bouwdorpen Brakkestein (woensdag) en Hazekamp (donderdag) komen twee dagen echte middeleeuwers van het Gebroeders van Limburg Festival langs voor een echte Gebroeders van Limburg dag we gaan een groots spel doen, kleine spelletjes en workshops, middeleeuws knutselen. Dan kom je helemaal in de stemming voor het echte festival in het weekend.

Zaterdag en zondag
In het weekend is het twee dagen middeleeuws feest. In het Valkhof- en binnenstad hebben ridders hun tenten opgezet. Ze houden hier spectaculaire toernooien, geven vechtdemonstraties en schieten met kanonnen. Er zijn valken, uilen en andere roofvogels. Er lopen paarden, ezels, varkens en schapen. Ook kun je zien hoe je in vuur een zwaard kunt smeden, hoe je schilderijtjes en kostuums kunt maken en hoe je kunt schilderen met ei-geel en peterselie.

Het is niet alleen kijken, je kunt ook zelf heel veel doen. Er zijn overal kinderspellen, zoals boogschieten, steltlopen, van het paard afslaan, noem maar op.

Of laat je liever je hersens kraken? In Museum Het Valkhof worden lessen kinder latijn gegeven. En je kunt er ook schaken en andere oude bordspellen leren spelen.

Kortom er is voor alle kinderen veel leuks te beleven!

Alle kinderactiviteiten kun je herkennen aan ons GvLjr-logo.   

Alle kinderen krijgen een kerfstok waarmee ze bij alle kinderspellen een kerf kunnen krijgen. Hoeveel kerven kun jij verzamelen?

Zondag doet GvL-junior mee met de grote middeleeuwse optocht door de stad. Wel 40 Jongens en meisjes lopen mee, verkleed als weeskinderen.  

De weeskinderen van GvLjr lopen voorop in de Blijde Incomste 

Na de optocht gaan we met z’n allen naar het Valkhofpark en bezoeken we het toernooi en de kinderspelen.

Heb je zin om mee te doen. Dat kan!

Geef je op bij  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.(deelname is gratis)

Gebroeders van Limburg Festival 2014

  Het 10e Gebroeders van Limburg festival

  Van 29 tot en met 31 augustus is er rond het Valkhof in Nijmegen weer het Gebroeders van
  Limburg festival. Het thema dit jaar is
Jong Talent. Hoe leefden kinderen in de
  Middeleeuwen? Gingen ze naar school? Hoe leerden de drie gebroeders Van Limburg hun
  kunstenaarsvak?

  Daarom staan de drie gebroeders Van Limburg dit jaar op de poster. Als jonge schilders die
  hun ambacht leerden aan de Burchtstraat in Nijmegen en later wereldberoemd werden.

  Scholendag
  Het festival begint ook dit jaar weer met een scholendag. Op vrijdag 29 augustus verwachten
  we bijna 600 kinderen in het Valkhofpark. We gaan dan heel veel leuke en leerzame dingen
  doen: poppentheater, boogschieten, schilderen, kalligraferen, maliënkolder vlechten, teveel om
  op te noemen. Vraag op school of jullie ook mee mogen doen!

  Zaterdag en zondag
  
In het weekend is het twee dagen middeleeuws feest. In het Valkhof- en Hunnerpark hebben
  ridders hun tenten opgezet. Ze houden hier spectaculaire toernooien, geven vechtdemonstraties en schieten met kanonnen. Er zijn valken, uilen en andere roofvogels. Er lopen paarden, ezels, varkens en schapen. Ook kun je zien hoe je in vuur een zwaard kunt smeden, hoe je met water en lompen papier kunt maken en hoe je kunt schilderen met ei-geel en peterselie.

Het is niet alleen kijken, je kunt ook zelf heel veel doen. Er zijn overal kinderspellen, zoals boogschieten, steltlopen, van het paard afslaan, noem maar op.

Of laat je liever je hersens kraken? In Museum Het Valkhof worden lessen kinderlatijn gegeven. En je kunt er ook schaken en andere oude bordspellen leren spelen.

Kortom er is voor alle kinderen veel leuks te beleven!

Alle kinderactiviteiten kun je herkennen aan ons GvLjr-logo.  

 

Alle kinderen krijgen een kerfstok waarmee ze bij alle kinderspellen een kerf kunnen krijgen. Hoeveel kerven kun jij verzamelen?

Zondag doet GvL-junior mee met de grote middeleeuwse optocht door de stad. Wel 40 Jongens en meisjes lopen mee, verkleed als weeskinderen. En net als de weeskinderen 600 jaar geleden mogen ze bedelen om hun brood bij elkaar te verdienen. Omdat wij allemaal genoeg te eten hebben schenken we het geld ieder jaar aan een goed kinderdoel. Vorig jaar hebben we samen 52 euro en 45 cent opgehaald!

De weeskinderen van GvLjr lopen voorop in de Blijde Incomste

Na de optocht gaan we met z’n allen naar het Valkhofpark en bezoeken we het toernooi en de kinderspelen.

Heb je zin om mee te doen. Dat kan!

Geef je op bij  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  (deelname is gratis)


GvL junior dag 2014
Het was een tijdje stil rondom de GvLjr, maar met plezier mogen wij jullie uitnodigen voor de Middeleeuwse middag!

Op zondag 22 juni 2014 om 14.00 uur zijn jullie van harte welkom op de Waalbanddijk 22 in Nijmegen. We zullen weer allerlei leuke activiteiten gaan doen!

 

Tijdens  het  Gebroeders van Limburgfestival  op zondag  31 augustus, gaan we als GvLjunior Club langs alle kinderactiviteiten op het festival. Ook dit jaar lopen we verkleed als middeleeuwse weeskinderen mee in de Blijde Incomste optocht. Mocht je niet kunnen komen op de Middeleeuwse middag, maar wil je wel meedoen tijdens het festival, laat het mij dan even weten. Dan kan ik je na de zomervakantie de informatie daarvoor mailen én een kledingsetje voor je vrij houden natuurlijk!

 

Mochten jullie vriendjes of vriendinnetjes hebben of wellicht broertjes of zusjes die het ook leuk vinden om mee te doen met de GvLjr, dan zijn zij van harte welkom en kunnen zij zich aanmelden bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Laat je even weten of je komt? Hopelijk tot 22 juni!

 

 

Collecte opbrengst GvL Weeskinderen


Gebroeders Van Limburg Junior is vrijdag 27 december bij de Stichting Beide Weeshuizen op bezoek geweest en heeft daar in het kader van Onnozel Kinderen (28 dec.) een donatie voor het goede doel gedaan.

 

Voorzitter Korthouwer van de St. Beide Weeshuizen ontvangt de gift van drie GvLjr-weeskinderen, Brechje, Lisanne en Laura, in de oude regentenkamer van het weeshuis aan de Begijnenstraat. Stijn Buys –de stichtster van het weeshuis- en een weeskind kijken vanaf hun schilderijen toe.

Brechje, Lisanne en Laura kregen van twee regenten een rondleiding door het weeshuis. Ze konden de bedelbakjes van hun 17eeeuwse lotgenootjes proberen en mochten even meemaken hoe ongehoorzame weeskinderen in de koude strafcel in de kelder van het weeshuis werden opgesloten. Ze kregen de oude Statenbijbel en de portretten van de regenten van het weeshuis te zien en kregen uitleg bij wat de stichting der Beide Weeshuizen nu nog doet voor kinderen die het minder goed getroffen hebben in Nijmegen.

 

Alle weeskinderen van Gebroeders Van Limburg Junior hebben tijdens het gebroeders van Limburg festival eind augustus gebedeld voor de weeshuizen. Het bedelgeld ruim € 52,00 werd nu geschonken aan de Stichting De Beide Weeshuizen. in de oude regentenkamer van het weeshuis aan de Begijnenstraat. De st. Beide Weeshuizen, die voortkomt uit een nalatenschap van de Nijmeegse Stijn Buys uit 1557, en nog steeds kinderen in nood ondersteunt, neemt het symbolische bedrag met waardering in ontvangst.

 

De weeskinderen van GvLjr doen de gift in het kader van Onnozele kinderen, een traditionele kerkelijke feestdag op 28 dec. ter nagedachtenis aan de kindermoord van Bethlehem. Op Onnozele kinderen zijn de kinderen de baas. Dit feest is in de laatste eeuw overschaduwd door de populariteit van het St. Nicolaasfeest. Meer informatie over de vergeten feestdag Onnozele Kinderen (http://www.beleven.org/feest/onnozele_kinderen). De gebroeders Van Limburg maakten van de moord op de onnozele kinderen ook een afbeelding in het getijdenboek Les Belles Heures.

 (foto Peter van der Heijden)


Kerfjes verzamelen

Een oud middeleeuws spreekwoord luidt: “Wat heb jij op je Kerfstok”. Dat betekent dat je iets hebt gedaan wat anderen niet weten en wat soms nogal ondeugend is.
Kinderen kunnen tijdens het Gebroeders Van Limburg Festival op 24 en 25 augustus een gratis kerfstok krijgen. Bij ieder kinderspelletje op het festival krijg je zo een kerf.
Je kunt middeleeuws kegelen, boogschieten, ringwerpen, met een blijde schieten....noem maar op.
Aan het eind van je bezoek kan je zien hoeveel kerfjes je hebt verdiend. Die kun je dan vergelijken met broertjes, zusjes, vriendjes en klasgenootjes.
Je kunt dan trots zeggen wat je op je Kerfstok hebt.

Gebroeders Van Limburg Festival Nijmegen clip 2013. Met de nar van dit jaar: Pieter Derks

 

More Articles...